Slektsforskerdagen 2024

NTNU i Ålesund. Lørdag 2. november. Fra klokken 12:00-16:30 (ca). Dørene åpner klokkken 11.

Presentasjon av foredragsholderne:

 

John Roald Pettersen (journalist og forfatter):

Foto: John Roald Pettersen

Å skrive slektas historie

John Roald Pettersen har jobbet som journalist og forfatter gjennom mange år. Han har skrevet flere bøker med historie og kulturhistorie som tema, både for voksne og barn. Han har jobbet med skoleprosjekter om å finne spor fra fortida, har jobbet med kulturminneplaner, og har også holde flere skrivekurs om å skrive minnestoff og lokalhistorie. Har blant mange bøker, skrevet «Den gamle sunnmørsjula» sammen med sin svigerinne Sissel Brunstad.

 

 

David Widerberg Howden

David Widerberg Howden

Bor og jobber i Tønsberg som pedagog og assistent, men har drevet med slektsforskning i over 30 år. Jeg er aktiv i Norsk Slektshistorisk Forening og er en av hovedadministratorene i Norgesprosjektet-DNA, der jeg jobber med å kartlegge norske fars- og morslinjer. Dessuten har jeg vært med på å oversette Peter Sjölunds bok om bruk av DNA i slektsforskning til norsk og jobbet med flere DNA-relaterte prosjekter bla. gjennom "Containerbabyen," Åsted Norge på TV2 og i Birgitte Tengs-saken for KRIPOS og mer slektsrelaterte prosjekt for privatpersoner. Men det som vekket min interesse for DNA startet med å teste farslinjen til min oldefar som var fra Ørsta på Sunnmøre.

 

 

Kai Samuel Vigardt:

Kai Samuel Vigardt

Kai-Samuel Vigardt har holdt på med slektsforskning og arkivstudier i over 20 år, særlig har han arbeidet med den nasjonale minoriteten Romanifolket/Taterne - kalt de Reisende.

De Reisende har en 500 år lang historie i Norge. Fra midten av 1800-tallet og opp mot slutten av 1980-tallet førte norske myndigheter en hardhendt assimileringspolitikk mot folkegruppen, omtrent 1/3 av alle barna ble tatt fra foreldrene, familier ble satt på arbeidsleir og tvangsbosatt rundt omkring i store deler av landet. På tross av all motstanden fra myndighetenes side lever den lille minoritetsgruppen fortsatt midt i blandt oss i det norske samfunnet. Dessverre har mange valgt å holde sin identitet som Reisende skjult, samfunnet har gjort for mye urett til at mange ønsker å stå frem.

Foredragsholderen vil ta oss gjennom en kortfattet del av historien til Romanifolket/Taterne, beskrive noen viktige kilder i jakten på Reisende slekt, og enkeltfortellinger om folkets egen kamp for å overleve. 

 

 

Knut Maaseide:

Knut Maaseide

Knut Maaseide (f. 1944) er utdannet lærer og underviste i ungdomsskolen i Ålesund 1972-97. I forbindelse med byens 150-års jubileum 1998 ble han ansatt som prosjektmedarbeider ved jubileumskontoret. I 1999 ansatt som prosjektleder for "The Cutty Sark Tall Ships Races Ålesund 2001. Fra 2001 til han gikk av med pensjon i 2011, var han daglig leder for Stiftelsen Atlanterhavsparken. Fra tidlig 1970-tall og til d.d. har han vært engasjert i frivillig kulturarbeid for ulike institusjoner og organisasjoner på ulike felt.

 

 

Jonny Lyngstad:

Jonny Lyngstad

Jonny Lyngstad er født i 1950 på Lyngstad i Eide kommune på Nordmøre, nå Hustadvika kommune, der han også er bosatt. Han har drevet med slektsforskning siden han var 12 år gammel. Lokalhistorie har alltid ligget hans hjerte nært. Oppe på loftet i Bogen hadde han ei beste som fortalte barnebarna masse spennende fra barndommen og ungdommen sin. Hun har vært hans store inspirator i voksen alder. Hun var en veldig god forteller og noe av det hun fortalte skrev han ned som 13-14-åring. Kjærkomne notater som er uvurderlige for ham.

Av utdanning har han bl.a. historie grunnfag fra Volda, historie mellomfag fra Trondheim, samt realfag. Fra 1980 til han gikk av med pensjon i 2016, jobbet han i kulturetaten i Eide kommune. Han har blant annet skrevet 7 bygdebøker, gards- og slektshistorie, for Eide kommune. Totalt inneholder disse binda av Eideboka nesten 4000 sider med lokalhistorisk materiale.

Han var med å starte Eide Historielag i 1981, og var leder der i en årrekke. I 1976 begynte bygdeboknemnda i Eide å utgi Eideminne, et lokalhistorisk hefte for Eide kommune. Der har han vært med helt sia 1978, skrevet en rekke artikler og har vært redaktør av heftet i en årrekke. Han har dessuten vært redaktør for flere lokalhistoriske hefter som har blitt gitt ut i Eide kommune, samt skrevet flere artikler i disse hefta. De siste åra har han skrevet artikler til det lokalhistoriske skriftet Gammalt frå Hustadvika (tidligere Gammalt frå Fræna og Eide).

Han var også en av to rettlederne på det lokalhistoriske nettstudiet i lokalhistorie som ble arrangert av Høgskulen i Volda 2009-2014.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad