Bygdebøker og slektsbøker
Hvordan bruke bygdebøker og slektsbøker for å finne dine forfedre? Her får du noen nyttige tips og lenker.
Finn slekt i bygdebøkene
En bygdebok er en lokalhistorisk publikasjon som skildrer den historiske utviklingen i en kommune og på hver enkelt gård i en bygd, samt personene som bor der.
Bygdebøker gir ofte detaljert oversikt over slektsforhold og den økonomiske og landbruksmessige utviklingen på hver gård. Lokale historielag og bondelag utfører ofte mye av innsamlingsarbeidet av det omfattende historiske materialet.
Bygdebøker begynte å utkomme i Norge fra begynnelsen av 1900-tallet. Nye eller oppdaterte bygdebøker utgis også i dag. De fleste bygdebøkene ligger tilgjengelig på Nasjonalbiblioteket.
- Slekt1 har laget en oversikt over bygdebøker.
- Norsk Slektshistorisk forening har også en nyttig liste over bygdebøker.
Har familien din en slektsbok?
Slektsbøker gir oss informasjon om en bestemt slekt. Disse finnes for en del slekter i Norge. I en slektsbok kan man finne detaljer om familiens opprinnelse, historie og etterkommere gjennom generasjoner. Dette kan inkludere opplysninger om fødsels- og dødsdatoer, ekteskap, yrker, bosteder, militærtjeneste og andre relevante hendelser i familiens liv.
Slektsbøker kan også inneholde fotografier, brev, dokumenter og andre kilder som bidrar til å belyse familiens historie. Slike bøker fungerer som fine ressurser for slektsforskere og etterkommere som ønsker å utforske sin egen familiehistorie.
Slektsbøker begynte å utkomme i Norge særlig fra 1870-tallet, noen få også før dette. Nye eller oppdaterte slektsbøker utgis også i dag. Mange slektsbøker ligger tilgjengelig på Nasjonalbiblioteket. Om bøkene du er på jakt etter ikke er digitaliserte, så finnes også veldig mange på biblioteket.
- Slekt1 har en oversikt over slektsbøker.
- Norsk Slektshistorisk forening har også en nyttig liste over slektsbøker.
- “Norske slektsbøker: en bibliografi” av Morten Hansen.
- “Norske stamtavler: bibliografi” av Gustav E. Raabe.
- ”Norsk Slektshistorisk Bibliografi” av Jan Fredrik Solem.
Sjekk alltid det du finner opp mot andre kilder
Når du bruker bygdebøker og slektsbøker er det viktig å ha i bakhodet at dette ikke er en original kilde, altså en primærkilde. Det betyr at du ikke kan vite sikkert om opplysningen som står i boken faktisk stemmer. Du må derfor sjekke informasjonen som du finner der opp mot andre kilder, som folketellinger og kirkebøker.
Men bortsett fra det er dette en fin kilde som kan spare deg for mye leting. Det er langt lettere å kontrollere informasjonen i slike bøker enn å finne alt sammen på egenhånd uten ledetråder.