Norske utposter. Nordmenn utenfor allfarvei.

82 personer kom til Riksarkivet for å høre og se Fredrik Larsen Lund, som stilte opp på kort varsel på medlemsmøtet 4. oktober 2017 for å snakke om sin siste bok Norske utposter, Nordmenn utenfor allfarvei.

Dagens foredragsholder, Fredrik Larsen Lund

Fredrik er historiker og journalist, og jobber vanligvis på Riksarkivet, men skriver bøker om nordmenn utenfor allfarvei som hobbyprosjekt.

 

Omtrent 30 000 mennesker emigrerte til andre steder enn USA, statistikken snakker om promiller av flommen over dammen.

Noen slo seg ned i egne nybyggerkolonier som ga fellesskap langt fra hjemlandet. Boka er historien om utpostene og hvorfor de oppsto, samtidig som Fredrik skildrer møter med etterkommerne til de som reiste og som fortsatt lever der de første emigrantene slo seg ned.

En viktig inspirasjon har vært boka Nordmænd jorden rundt av Ludvig Nikolai Saxe. Denne kan vi finne på www.bokhylla.no

Noen eksempler fra boka til Fredrik

  • Det finnes omtrent 1 500 mennesker med etternavnet Olsen i det sørlige Brasil, Gjert Olsen fra Støren er stamfaren til mange av dem. Han kom til byen Joinville i Brasil. Emigranter til Sør- og Mellom-Amerika er forsøkt dokumentert i Hula-Databasen (se også referat fra medlems-møte 1. mars 2017).
  • I Dansk Vestindia, St Thomas i Karibia, var de første nordmennene straffanger og fattige fra Bergen. De etterlater seg lite til historien, med mindre de ble registrert når de døde.
  • Til Australia kom 15 000 nordmenn i løpet av 150 år. Archer-brødrene endte først opp i Eidsvold på jakt etter godt land for sauehold (se boka Nedenunder og hjem, nordmenn i Australia gjennom 400 år og referat fra medlemsmøte 3. februar 2016).
  • Seilskuta Høvding, bilde lånt fra www.skipshistorie.net

    Seilskuta Høvding gjorde to turer med emigranter til Napier på New Zealand, en reise som ofte varte tre måneder. I Norsewood ligger verdens sydligste stavkirke i Little Norway, og de har egen Norway day
  • 600 nordmenn ble kontraktsarbeidere på sukkerplantasjerpå Hawaii. Klager over arbeids og boforholdene ført til diplomatiske forviklinger og rapport til Utenriksdepartementet. Mange reiste videre til San Francisco og gullrushet når kontraktene løpte ut.
  • I Natal-provinsen i Sør-Afrika finner vi Marburg-settlementet. De bygde norsk kirke, Norwegian settlers church, i 1883. I dag feirer de egen landingsfest.
  • Bella Coola i Canada ligger i skogen i British Columbia. Her finner vi stedsnavn som minner om emigrantene, for eksempel Mt Saugstad (etter presten Christian Saugstad). Nordmennene ryddet skogen for å plass til hus og hjem. Det finnes en sik fotodokumentasjon etter de ved Simon Tangen. Solhjell, Nygaard og Knudsen er kjente etternavn.
  • Shanghai i Kina var en internasjonal metropol i mellomkrigstiden med privilegier til hvite europeere. 250 nordmenn bodde der midt på 30-tallet, den største kolonien i Asia. Mange jobbet i tollvesenet, privat næringsliv og shipping.
  • Sjøfartsnæringen ga små norske utposter i havnene rundt i verden. Her kunne norske sjømenn finne likesinnede. Eksempler på dette fantes blant hvalfangerne i Grytviken og på Galapagos.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad