Kilder til kvener 

Har du kvenske røtter? Her er en oversikt over hvilke digitale kilder du kan bruke for å finne ut mer om dem.

Fotograf: Jasper Soini - Finnmark Fylkesbibliotek

Den nasjonale minoriteten kvener stammer fra finskspråklige bønder som kom til Nord-Norge fra Sverige og Finland (som lenge var underlagt Sverige). Hit kom de allerede fra 1500-tallet, men den første store eksplosjonen av kvener kom først på begynnelsen av 1700- tallet, og da hovedsakelig til Nord-Troms og Vest-Finnmark. 

Folketellinger 

Etnisitet står oppgitt i flere folketellinger. Her kan kvenene stå oppført som blant annet K for kvene, L for lappisk eller B for blandet. Folketellinger finner du på Digitalarkivet.

Skifteprotokoller 

Skifteprotokollene kan være en god kilde om du ønsker å finne navnet på hele familier som kom til Norge, noe som kan være en fordel. Du finner mange skifter på Digitalarkivet. 

Reisepass 

Reisepassene finnes fra midten av 1700-tallet og frem til 1860-årene. Her kan du finne en beskrivelse av hvor en person kom fra, hvor de reiste, hvor lenge de skulle være borte og en beskrivelse av utseendet deres. Det kan også finnes en underskrift, om eieren av passet kunne skrive. Senere får vi pass som ligner dem vi kjenner i dag. Der er ikke en person omtalt som kven, men det finnes passbilder i disse. En del av dette materialet ligger på Digitalarkivet. 

Jordebøker 

I jordebøkene kan du få informasjon om plassen en person bodde på, som størrelsen på gården de har blitt skattlagt for. Her kan en person stå omtalt med navnet «Nils Qven» og lignende. Noen jordebøker finnes på Digitalarkivet. 

Litteratur og nettsider 

Det er forsket mye på kvenske familier og mange slekter er kartlagt. Det finnes mange sider på internett og mye god litteratur hvor du kan lese mer om dette. Men husk å alltid ta det du finner i andres arbeid med en klype salt, og kontroller informasjonen opp mot andre kilder. 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad