Delta på dugnaden

Vil du bidra til å ta vare på vår felles hukommelse og gjøre arkivmateriale tilgjengelig for enda flere? Eller kanskje du ønsker å hjelpe andre med slektsforskning? Da er Slekt og Datas mange dugnadsprosjekter noe for deg.

Bli med på dugnaden

Slekt og Datas medlemmer holder ikke bare på med egen forskning, mange bidrar også med tilgjengeliggjøring av informasjon til nytte og glede for andre. Kanskje du har lyst til å bidra? Vi driver dugnadsarbeid med gravminneregistering og transkribering av kirkebøker, og har i tillegg en rekke lokale dugnadsprosjekter.

Gravminner

I Slekt og Datas database gravminner finnes det nå over 2,7 millioner gravminner. Gravminner er basert på frivillig engasjement og er en stor pågående dugnad der medlemmer og andre frivillige fotograferer gravstøtter og registrerer opplysninger.

Gravminner

Gravminner er under kontinuerlig arbeid. Jo flere som bidrar, jo bedre blir databasen. Å registrere gravminner er enkelt. Alt som behøves er et digitalkamera og en datamaskin. Finner du ikke gravstedet du leter etter? Kanskje du da har lyst til å bidra med å registrere dette i gravminner?

Ønsker du å delta, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med et av våre distriktslag. Hvert distriktslag har en egen gravminneleder som har oversikt over hvilke gravplasser som gjenstår eller trenger oppdatering. Vi tar med glede imot flere som vil hjelpe oss med dette viktige arbeidet.

Kirkebokregistrering

Som slektsforskere bruker vi allerede mye tid på å blad oss gjennom skannede kirkebøker i jakten på våre forfedre. Denne erfaringen gjør at mange av oss etter hvert har opparbeidet oss en unik evne til å lese og tolke innholdet i disse viktige kildene.

Kirkebok i Digitalarkivet

Foto: Digitalarkivet

Svært mange av våre medlemmer legger ned en betydelig innsats med å transkribere og indeksere kirkebøker, slik at disse blir digitalt søkbare og tilgjengelige for allmenheten via Digitalarkivet. Kirkebokprosjektet er et samarbeid med Arkivverket. Kirkebokregistreringen er et samfunnsnyttig prosjekt hvor vi har unik kunnskap som gjør oss i stand til å bidra.

Kanskje har akkurat du lyst til å bruke din kunnskap til å glede andre som også er på jakt sin historie. Eller kanskje dere er en hel gjeng som har lyst til å samarbeide om en bestemt kirkebok? Her kan du lese mer om dugnadsprosjektet.

Ønsker du å bidra? Send en e-post til kildereg@slektogdata.no

Lokale bevaringsprosjekter

Mange lag har også sine egne bevaringsprosjekter. Brenner du for at gamle fotografier ikke skal forsvinne? Eller kanskje du vil bringe gamle sjømannsdokumenter ut til et større publikum? Listen over prosjekter våre lag engasjerer seg i er lang. Du er også velkommen til å foreslå nye dugnadsprosjekter til ditt lokale lag. Å drive med dugnad er sosialt, og du vil møte flere med samme interesse som deg. I tillegg til dette får du bidra i et uvurderlig arbeid med å ta vare på vår felles hukommelse, og tilgjengeliggjøre arkivmateriale for ennå flere.

Her finner du oversikt over lokale aktiviteter og kontaktinformasjon.

Slektshjelp på arkiv og bibliotek

Flere av våre lag bistår med slektshjelp på arkiver og bibliotek rundtom i landet. Er du en av våre mange erfarne slektsforskere og ønsker å dele kunnskapen din med andre? 

Slekt og Data tilbyr hjelp til slektforskning på Byarkivet

Erfarne slektsforskere fra Slekt og Data hjelper deg med slektsforskning

Slekt og Data tilbyr slektshjelp blant annet på Riksarkivet, Oslo Byarkiv, Statsarkivet i Trondheim, Statsarkivet i Kongsberg, Biblioteket i Stavanger, Biblioteket på Lillehammer, Nedre Eiker bibliotek i Drammen, Kongsberg bibliotek og på Kulturhuset på Mysen. Vi har også inngått en avtale med Arkivverket om samarbeid for å tilby slektshjelp på alle landets statsarkiv. 

Ønsker du å bidra? Da kan du sende en e-post til lederen for laget du ønsker å bidra i. Du finner kontaktinformasjon på lagets nettside

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler