Glimt på dødsårsaker på 1830-tallet

Hva våre forfedre og formødre døde av, er også en del av deres historie.

Kirkebøkene er gjerne den første kilden vi går til for å finne dødsårsaken til våre aner. Da den døde skulle begraves, var det ikke bare kirke og prest som måtte kontaktes. Lensmannen måtte også ha beskjed. Det hadde blant anna med arv og gjøre.

Utsnitt av Øyestad kirkebok i 1833. Blodsot, Alderdom. Trykk på bildet for å gå til kilden på Digitalarkivet.

 

Utsnitt av Øyestad kirkebok i 1838. Strubehoste, Vattersot, Indvortes Slag. Trykk på bildet for å gå til kilden på Digitalarkivet.

 

Utsnitt fra Øyestad kirkebok i 1831. Colich, Druknet, Colich, Indvortes Slag, Colich, Alderdom. Trykk på bildet for å gå til kilden på Digitalarkivet.

 

I litt nyere tid, kan vi finne dødsårsaker som lungetæring, hjerneslag, vann i lungene, bronkitt, lungebetennelse, kronisk bronkitt, strupetæring, meningit, gulsot, vattersot og embolia cerebri. Disse dødsårsakene er henta fra kirkeboka for Øyestad fra 1912 og de nærmeste åra, og i noe modernisert språkdrakt..

 

Utsnitt fra dødsfallsprotokollen for Hisøy og Øyestad lensmannskontor i 1912. Trykk på bildet for å gå til kilden på Digitalarkivet.

Finne fram på Digitalarkivet: FINN KILDE, KATEGORI: SKIFTEMATERIALE, DØDSFALLSPROTOKOLL. GEOGRAFI: AUST-AGDER, ØYESTAD.

Lenker til sider med og om dødsårsaker:

Tips

  • Trykk Ctrl og F    Da får du et lite søkefelt, som kan gjøre det lettere å finne det du leiter etter på sider med mye søkbar tekst.
  • Universitetet i Bergen har ei nettside, der du kan klikke på en bokstav, og få den i håndskreven gotisk versjon.

 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad