Finn bilder fra gamle dager

Gamle fotografier er en viktig kilde til fortiden. Kanskje du finner noen av dine slektninger i en av disse basene? Og hvilke bilder kan ha med i oppgaven?

Foto: Pexels

Med bilder skaper du liv til historien og oppgaven din. Kanskje du finner bilder av av en slektning, eller kanskje noen fine illustrasjonsbilder til oppgaven?

Gå til oversikt bildedatabaser fra hele landet

 

Fem tips til hva slags fotografier du kan bruke:

 

1. Familiebilder

Dette er ofte de enkleste bildene å få tak i, særlig hvis du har tilgang til gamle fotoalbum hjemme hos deg eller andre i familien. Du kan også høre med andre slektninger som er lenger ut i slekten. Da slike album ofte går i arv, er det vanlig at de tilhører de eldre i en slekt. Husk at det potensielt er mange etterkommere av den du søker etter, avhengig av hvor langt tilbake i tid det er snakk om.

Gir ikke dette resultater, må du gå enda bredere ut for å høre om bilder. Da kan et alternativ være å legge ut en etterlysning i Facebook-grupper der folk deler gamle bilder. Det finnes mange slike grupper rundt omkring i landet, som ofte kan hete «Gamle bilder fra …», «Svunnen tid i …» og så videre.

Familiebilde

Gamle familiebilder er gull verdt, her fra 1920–40. Foto: Aksel Storvik / Helgeland Museum

2. Bilder av steder og bygninger

Hvordan så det ut på stedet eller stedene dine forfedre bodde, i den perioden de levde? For å skape et bilde av dette kan det være lurt å ta med gamle stedsbilder til slektshistorien.

Noen forslag til nettsider hvor du kan finne disse bildene er DigitaltMuseum, Nasjonalbiblioteket, Widerøes skråfotoarkiv (flyfoto), Wikipedia og Facebook-grupper der folk deler gamle bilder.

Bilder av bygninger kan også være fine å ta med. Kanskje finner du et fotografi av skolen dine slektninger gikk på eller kirken de ble døpt, konfirmert, gift eller begravet i? Også disse kan finnes på nettsidene vi nevnte over.

Til steder og bygninger kan det også være interessant å ha med før-og-nå-bilder. Finn et relevant eldre bilde, og dokumenter hvordan det ser ut fra samme vinkel i dag. Dette gir en følelse av hvordan slektningene levde og hva som har endret seg.

Uranienborg skole i 1913

Kanskje gikk slektningen din på Uranienborg skole i 1913, i datidens Kristiania? Foto: Ukjent / Oslo Museum

3. Bilder til jobb, fritid og reiser

Om du vet hvor dine slektninger jobbet, kan du prøve å finne et bilde av disse arbeidsplassene på den tiden de jobbet der. På DigitaltMuseum finner du mange slike fotografier. Noen steder ble det også tatt bilder av de ansatte. Kanskje finner du slektningene du leter etter? Hvis ikke, fungerer det også å bruke et bilde som illustrerer arbeidsoppgavene som slektningene gjorde. Jobbet for eksempel oldemoren din på et veveri? Eller var bestefaren din gruvearbeider?

Å reise var ikke noe alle gjorde før, men mange har slektninger som fikk oppleve verden – enten på ferie eller via arbeid. Kanskje var en av dine slektninger sjømann? I så fall kan det vurderes å illustrere historien din med bilder fra landene han besøkte, fra den tiden han besøkte dem. Slike bilder kan du blant annet finne på nasjonalbiblioteket til de ulike landene eller på Wikipedia.

Veversker i 1902.

Veversker i 1902. Foto: Narve Skarpmoen / Oslo Museum

4. Bilder av eiendeler og dokumenter

Det er ikke bare gamle fotoalbum som du kan lete etter hjemme eller hos andre slektninger, men også eiendeler og dokumenter som har tilhørt de du ønsker å lage slektsbok om.

Kanskje finner du gamle brev, dagbøker, postkort og bibler? Ta bilde av materialet og bruk det som illustrasjon. Dette er verdifullt, da en kan få et detaljert innsyn på hvordan de hadde det på den tiden.

5. Bilder fra aviser

I en slektshistorie er det fint å ta med notiser der den du skriver om er nevnt, om det er i forbindelse med for eksempel forlovelser, bryllup, jobb, møter eller dødsfall.

Gjorde vedkommende noe spesielt, er det godt mulig at det ble skrevet om dette. Er du riktig heldig kan du kanskje spore opp et intervju? Både aviser og tidsskrifter finner du på Nasjonalbibliotekets nettsider.

Avisnotis og brev

Fra venstre: 1) Finner du om bryllupet til en slektning i en avis? Her fra avisen Porsgrunns Dagblad i 1944. Faksimile: Nasjonalbiblioteket 2) Bildet er fra 1903, og viser et av Edvard Griegs mange brev til vennen Frants Beyer. Faksimile: Arkivverket

Gjenbruk av bilder

Det er ikke slik at gamle bilder umiddelbart er fritt tilgjengelig for bruk, for eksempel til oppgaven din. Det er mange faktorer som spiller inn, ikke bare alder.

Heldigvis har de fleste store bildebasene god merking på hvilken «lisens» som gjelder for de ulike bildene og beskrivelse av denne. Noen er fritt tilgjengelig for bruk, noen kan ikke brukes i kommersielle sammenhenger og noen kan ikke gjenbrukes i det hele tatt. Mange av bildene krever også kreditering av fotograf og eierinstitusjon. Dette kan for eksempel skrives slik: «Foto: Navn på fotograf / Navn på eierinstitusjon». Det er en god hovedregel uansett å skrive dette på alle bildene du bruker, også de som ikke krever dette. Da vet du også hvor du har hentet dem.

Bildebaser fra fylker

Agder

Akershus

Buskerud

Finnmark

Hedmark

Hordaland

Møre og Romsdal

Nordland

Oppland

Oslo

Rogaland

Sogn og Fjordane

Svalbard

Telemark

Troms

Trøndelag

Vestfold

Østfold

Mange historielag rundt omkring har også samlinger med gamle bilder fra sitt område. Her finner du fylkesvis oversikt over mange historielag.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler