Dugnad – folketellinga 1920

Teller du ned til offentliggjøringen av folketellingen 1920, om ca. 1 år og 11 måneder? For at du skal kunne søke i den 1. desember 2020 må den gjøres søkbar og Digitalarkivet har ikke kapasitet til å gjøre dette arbeidet selv. De har derfor startet en dugnad og oppfordrer deg og meg til å bidra med registreringen.

I Møre og Romsdal er det 66 herred som skal registreres, i skrivende stund er 8 reservert og under registrering. Ett herred, Grip, er ferdig registrert. Her finner du oversikten over reserverte og ledige herreder. Første mann til mølla…..

Utsnitt fra personkort

I 1920 ble nesten 2,7 millioner innbyggere folketelt, hver og en med egen personseddel med for- og bakside. Hver personseddel er håndskrevet, og ligger nødvendigvis ikke samlet pr. familie. Det er med andre ord et ganske stort arbeid som skal til for at alle disse blir søkbar når folketellingen blir offentlig etter 100 års sperrefrist i desember 2020.

Hva må du gjøre før du kan begynne?

Det du først må gjøre er å se på oversikten og velge deg et herred du kunne tenke deg å registrere. Send deretter en e-post til Digitalarkivet om hva du ønsker å ta fatt på. For å delta på dugnaden må du være, eller registrere deg som bruker på Digitalarkivet. Det koster ingen ting, og er fort gjort.
Etter noen dager får du svar fra Digitalarkivet, med bl.a. lenker til en sikkerhetsprosedyre du må igjennom. For å kunne delta må du signere på taushetsplikt og databehandleravtale. Dette skyldes at det er 100 års sperrefrist på alle norske folketellinger.

Når alt det formelle er utført får du tilsendt link til det herredet du ønsket å registrere. Folketellingen skal registreres i en excel-fil du får tilsendt. Her er bilde-id til hvert personkort ferdig utfylt. Det er ikke all info på kortet som skal føres inn, kun et bestemt utvalg.

Selv har jeg startet på et av herredene i Møre og Romsdal, og så langt har det ikke vært noe problem med å tyde skrift eller forstå instruksen. Det ligger god instruks på Digitalarkivet, som det lønner seg å lese igjennom før en begynner. Det er en del spesialtegn som også er lurt å sette seg inn i.

Digitalarkivet har opprettet et eget brukerforum for de som deltar i dugnaden, ingen andre har tilgang. Her kan det legges ut spørsmål om tyding, eller praktiske spørsmål som dukker opp. På grunn av taushetsplikten kan ikke bruke andre forum, eller danne egne 1920-grupper lokalt.

Ta gjerne kontakt hvis jeg kan hjelpe deg til å komme i gang, kildereg@mr.slektogdata.no

Her finner du:

God dugnad!

 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad

Annonse:

banner ad