Personlige dokumenter

Dagbøker, brev, kvitteringer og andre personlige dokumenter kan gi deg informasjon om en person du ikke finner andre steder.

Foto: Håkon Prestkværn/Domkirkeodden

Dagbøker gir innblikk i tanker og følelser

Mange skriver dagbøker gjennom livet, og i motsetning til de fleste andre kilder kan disse gi oss innblikk i hva en person tenkte og følte. Om du finner en dagbok er det likevel viktig å være oppmerksom på hvilken informasjon du publiserer fra denne. Det er kanskje ikke alt forfatteren faktisk ville at skulle bli kjent. En god huskeregel å ha i bakhodet kan være «ville jeg vært komfortabel med at denne informasjonen ble kjent etter min død?».

Brev som kilde

Brev er også en god kilde til mer personlig informasjon om personer. Også her kan det være lurt å vise skjønn om du skal publisere informasjonen, på samme måte som du må gjøre med dagbøkene.

Pass og kvitteringer

Noen mennesker tar vare på alt. Sirlige regnskap over innkjøp og økonomi. Alle lønnslipper. Alle personlige dokumenter. Pass. Noen tar til og med vare på alle kvitteringer. Informasjonen som du finner i alt dette materialet kan si noe om en person og de ulike delene av livet til vedkommende.

Du kan selvsagt ikke ta vare på alt, men husk å notere ned viktig informasjon. Da er det ikke bare "harde" fakta som er interessant å få med, men også informasjon du ikke vil finne igjen senere i andre kilder. Hvor mye tjente bestefar i sin første jobb, hvilke varer brukte han å kjøpe og hvilke land besøkte han? Dette er bare noen eksempler. Om du ikke vil notere kan du også ta et bilde. Det trenger ikke gjøres mer komplisert enn at du bruker mobiltelefonen din.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad