Siden han var matros, kan han stå i sjørullene for Trondhjem.
Har du funnet dødsfallet registrert i kirkeboka? Står det alder på ham der?
Har han fått andre barn før vielsen? Når ble han registrert første gangen i Trondhjem/Norge?
Du bør sjekke FT1801 i tilfelle han er registrert et sted. Også sjekke FT1801 i Danmark i tilfelle han var der før han kom til Norge.
Sjøruller for 1812-1818 for Trondhjem er ikke skannet, men de kan være mikrofilmet. Trondheim bibliotek har en mengde med mikrofilmruller over sjø- og landruller, og du kan be ditt lokale bibliotek sjekke med Trondhjem om hva de har. Kristiansund bibliotek spurte Trondheim bibliotek for en 10 år siden over hva de hadde av mikrofilmer med land- og sjøruller for Nordmøre, og de fikk ei lang liste tilbake. Så spør biblioteket på Kongsvinger om de kan sjekke med Trondheim.
Hvis du ikke finner noe der, må du nok til lesesalen på Statsarkivet i Trondheim og lete i militærarkivet etter sjørullene.
Om det er bevart registreringer fra prestene i Trondhjem over av- og tilgang for marinen 1817-1818 i militærarkivet, husker jeg ikke. Det finnes for Kristiansund og en del andre steder i Trondhjemske distrikt. Det kan være et alternativ.
Hvis skipet forliste, vil det også ha blitt registrert hos byfogden eller magistraten i Trondhjem, hvis skipet var hjemmehørende der. Seilte han på et fartøy fra Kristiansund, vil det finnes noe i byfogdarkivet eller magistratsarkivet til Kristiansund. (Jeg husker ikke nå om det var i byfogd- eller magistratsarkivet vi fant lignende saker for Kristiansund for 12 år siden.)
I militærarkivet ved Statsarkivet i Trondheim kan det også finnes lister over dem som forliste. På 1820-tallet, kanskje også 1817-1818, ble det holdt rettslig forklaring om noen rømte eller døde på et skip. Med vitneforklaringer fra kapteinen og de andre på skuta. De militære myndighetene krevde et skikkelig svar på at de skulle stryke noen fra sine lister.
I byfogdarkivet og/eller tollarkivet (dette var et byråkratisk samfunn og ting ble registrert flere steder) kan det være oversikt over hvem som var på skipet med yrke, navn, alder, bopel og fødested, i tollutførselslister. Dette har jeg funnet i byfogdarkivet i Kristiansund, men da var vi bare interesserte i 1700-tallet, og jeg er ikke sikker på om de bevarte slike lister fra etter 1800.
Jeg vil ikke anbefale å spørre Statsarkivet i Trondheim per epost eller på nett. Når de får en henvendelse har de en makstid på den. For noen år siden fortalte de da DIS-Møre og Romsdal var på omvisning ved Statsarkivet, at de hadde 45 minutter fra de begynte å lese forespørselen, til de hadde skrevet ferdig svaret. Og i løpet av den tida skulle de finne ut hvilket arkiv de skulle lete i, finne fram i arkivet etc. Oppfordringa fra de arkivansatte den gangen var at det lønner seg å lete sjøl, for det er ikke sikkert at de arkivansatte finner ut så mye på den korte tida de har.