Jeg fikk svar fra Nasjonalbiblioteket, men etter at vi hadde startet opp, og etter at vi hadde bestemt oss for hvordan vi skulle gjøre det.
Hvis andre har lyst til å gjøre noe slikt, vil jeg derfor kort bare forklare hvilke formater og oppløsninger vi valgte:
Vi skanner i 8 bits gråtoneskala, 300 dpi og i format tif. Hver folioside blir da på ca. 4300x2500 piksler og på ca. 10MB. Vi lagrer filene i en ekstern harddisk og tar sikkerhetskopi av filene etter endt arbeidsøkt til en annen ekstern harddisk.
For at teksten på baksida ikke skal vises gjennom, legger vi ei svart plate av papp bakom sida vi skanner.
Nasjonalbiblioteket anbefalte 400 dpi hvis vi skal skrive det ut, for det er en standard trykkvalitet. Vi valgte å kompromisse på dette, da vi med vårt utstyr så at det tok 15 sekunder å skanne ei folioside i 300 dpi, mens det tok 50 sekunder å skanne i 400dpi. Med 15 protokoller * 600 sider i første omgang, valgte vi å kompromisse her.
Skannerprogrammet gir fortløpende nummerering av sidene, og det benytter vi oss av. Men siden det er folioprotokoller er det både a- og b-sider av samme sidetall. Derfor skanner vi først a-sidene og legger til manuelt -a på hver enkelt fil, før vi starter på begynnelsen av protokollen igjen og skanner b-sidene.
Vi bruker en A3-skanner og siden det er folioprotokoller får vi bare skannet ei side i gangen. Hver protokoll er på omtrent 300 foliosider.
Nå holder vi på å undersøke hvordan vi kan legge ut dette på internett.
Google, Nasjonalbiblioteket og flere andre instanser skanner bøker og legger dem ut på internett. Det finnes dermed muligheter for å gjøre det. Vi har tatt kontakt med flere og har spurt om tips i så henseende. Hvis det er noen her i dette foraet som har tips til oss, tar vi gjerne i mot dem også.
