Innvandret skolemester i Udnes, Fridrich Wilhelm Bardorf

Moderator: MOD_Akershus

Svar
6393
Innlegg: 16
Registrert: 28. april 2008 kl. 20.09
Sted: OSLO

Innvandret skolemester i Udnes, Fridrich Wilhelm Bardorf

Legg inn av 6393 » 28. april 2008 kl. 21.40

Innvandret skolemester i Udnes, Fridrich Wilhelm Bardorf, min tipp tipp oldefar:
Fridrich ble sannsynligvis født (Friedrich) i Ulricehamn i Älvsborg len i Vestergøtland i 1745, døpt den 13.mai, av foreldrene Catharina Sundman og fältskär Carl Wilhelm Bardorf. Hans far er etter all sannsynlighet født i Thüringen i Tyskland, mens etternavnet stammer fra Franken i Bayern.

Friedrich dukker opp i kirkebøkene i Nes da han gifter seg den 6. nov 1777 med Kirsti Nilsdatter Auli fra Vestre Auli. De får seks barn fra 1779 til 1793 i Aulihagen, hvorav tre vokser opp. I ft. 1801 benevnes han Fridrik Bærdorph, som er fordanskning av navnet. Friedrich er med å underskrive protokollen: ”Skolevæsenets Indretning udi Næss Præstegield”, ca. 1993. Familien er listet opp i sjelregisteret for Nes. Fridrich dør den 14. nov 1822 på Grindåker 78 år.

Jeg har i mange år søkt etter opplysninger om hvordan (for ikke spørre hvorfor) Friedrich kom fra Sverige til Nes, men har ikke funnet noen kilder for dette.

Jeg leste et sted, som jeg ikke nå kan finne igjen, at det som en forberedelse til krigshandlingene i 1808 – 1814 ble opptatt et register over alle av utenlandsk opprinnelse bosatt øst for Glomma. Er det noen som kjenner dette register eller har andre opplysninger å komme med.

gj14540
Innlegg: 7
Registrert: 19. juli 2015 kl. 19.27
Sted: Larvik

Re: Innvandret skolemester i Udnes, Fridrich Wilhelm Bardorf

Legg inn av gj14540 » 1. september 2016 kl. 14.02

Ditt innlegg fra 2008 dukket opp ved et søk vedr. min tipp-tippoldefar Fredrik Fredriksen Næss, bosatt i Larvik. Med i Jægerkompaniet som fra 1810 ble flyttet til Larvik. Etter mangfoldige timer med søk i kirkebøkene i Larviksdistriktet fikk jeg et tips om å søke på Nes i Akershus. FT1801 finnes en i riktig alder f. 1791-92, sønn av Fridrik Bærdorph og bror til Kari og Even. Vet du noe om hvor Fredrik ble av? :) Mvh. Egill

6393
Innlegg: 16
Registrert: 28. april 2008 kl. 20.09
Sted: OSLO

Re: Innvandret skolemester i Udnes, Fridrich Wilhelm Bardorf

Legg inn av 6393 » 22. mars 2017 kl. 14.06

Hei.

Jeg mener jeg har vært i kontakt med deg før om dette før, men svaret er at Fridrich Wilhelm Bardorf, som han het kom til Norge fra Sverige. Hvordan og hvorfor vet jeg ikke. Men han ble ikke registrert i det sikkerhetstiltaket du nevner i forbindelse med 1808-14. Hans far kom til Sverige, fra Tyskland, sannsynligvis sjøveien. Han giftet seg med Kirsti Nilsdatter fra Auli Vestre i Årnes, var skolemester i Udnes og Auliområdet fra ca 1776 til 1815, såvidt jeg kan registrere, og fikk en familie som du visert til. Jeg kjenner ikke linjen til Kari men jeg tror jeg har en adresse til en nålevnde etterkommer i den linjen. Jeg er etterkommer etter Even Fridrichsen som bodde på Mjønerud under Fossum, en plasss som nå er et gårdsbruk som heter Bjørnerud, nær skogen øst i Årnes kommune. Even fikk flere barn, blant dem Christen som er min oldefar og som var banemester eller noe slik på Kongvingerbanen på strekning Årnes Skarnes. Hans eldste sønn Bernt Marius flyttet til Oslo ca 1880 og var handelmann der i noen år og emigrerte videre til USA før 1890, og siden har ingen hørt noe mer fra ham. Hans yngere bror Ole Edvart Kristensen min farfar, reiste på begynnelsen av 1890 tallet til USA for å oppspore sin eldre bror. Det er uklart om han gjorde det. Men han kom tilbake ca 1893 etter å ha besøkt Wisconsin og Dakota. Han drev som smed og hovslager med egen virksomhet i Munkedamsveien i Vika i Oslo, i noen år etter han kom tilbake. Han giftet seg i Gamle Aker Kirke i 1895 med Tea Hansdatter fra Fenstadtangen på Fenstad. Perioden fra 1895 og videre medført en liten økonomisk krakk ikke bare i Norge. Ole Edvart flytte til Årnes etter sin fars bortgang 1899, og ble stasjonsbetjent, senere kontrollør og overkontrollør på Kongsvingerbanen med utgangpunkt i Årnes stasjon. Han og Tea fikk 9 barn som vokste opp. Syv av dem flyttet til Oslo i løpet av 1920 årene. Eldste sønn kjøpte seg gård i Østfold og en, Ole Hartvik Kristensen ble gift i Larik og ble der. (Muligens tok han navnet Linstad eller Lindstad etter det småbruker Ole Edvart hadde bygd seg, på en del gården Grues mark). Ingen i min fars generasjon lever nå, men de fleste av mine fettere og kusiner er i livet. Såvidt jeg vet bor to barn etter Ole Hartvik i Larvik. Hører gjern hva du har hørt fra disse anene. Jeg har også en adresse på en kvinne i Sverige som har slektsforbindelser til **Fridrich BArdrofs far som Karl Wilhelm Bsardorf og var feltskär i Ulrikehamn.

Selv forsker jeg tidvis på Fridrich Bardorf's aner i Tyskland, men det har vært tungt fordi det har gått senere med å gjøre klidene tilgjegnelig elektronisk i Tyskland enn i Norge og der er det jo flere kirkesamfunn som fører bøker.

Svar

Gå tilbake til «Nes i Akershus»