Julen nærmer seg raskt, og i dag har jeg kombinert slekt og jul, med å lage Kong Oscars Sandkaker.
Min Oldemor var visstnok kokke på Slottet når Kong Oscar II var i Norge. Dessverre er jeg også usikker på hvem av mine oldemødre det var, men jeg husker godt mor skrøt av dette når jeg var liten.

I mors kokebok sto denne oppskriften skrevet ned og dette er dette er de eneste småkakene vi har tradisjon med å lage.
Så tenkte jeg, å kunne putte litt julebakst inn på slektsiden,siden dette var en kombinasjon.
Her er oppskriften:
1 vektdel smør
1 vektdel smult
2 vektdeler sukker
4 vektdeler hvetemel
+ noen mandeldråper (tror ikke de var med i den opprinnelige oppskriften)
Dersom en bruker 200 gr som 1 vektdel, får en ca 60 sandkaker.
Smør og smult skal ikke smeltes, men ta det ut fra kjøleskapet i god tid, så det får romtemperatur.
Putt alt i en stor bolle og bruk fingerne til å smuldre alt godt sammen. Grunnen til det heter Sandkaker er at deigen er sandete og kakene ferdig stekt er også sandete.
Press nå deigen inn i sandkakeformene, så de blir så tynne som mulig.
Stekes ved 200 gr i ca 10 min. til de er gyllene (svak brune)
La de ligge i formene til de er lunkene. Hold formen inne i hånden mens du slår et lite slag i bunnen med en skje, så kaken løsner. Når de er kalde smaker det godt, både med og uten krem oppi og et jordbær på toppen.

