Snart Jul

Moderatorer: MOD_Kildereg, MOD_Generellt

Svar
Brukeravatar
Ulf Ruud Simensen
Innlegg: 2502
Registrert: 30. april 2014 kl. 18.50
Sted: TOLVSRØD

Snart Jul

Legg inn av Ulf Ruud Simensen » 9. desember 2015 kl. 19.04

Hei.
Julen nærmer seg raskt, og i dag har jeg kombinert slekt og jul, med å lage Kong Oscars Sandkaker.
Min Oldemor var visstnok kokke på Slottet når Kong Oscar II var i Norge. Dessverre er jeg også usikker på hvem av mine oldemødre det var, men jeg husker godt mor skrøt av dette når jeg var liten. :D

I mors kokebok sto denne oppskriften skrevet ned og dette er dette er de eneste småkakene vi har tradisjon med å lage.
Så tenkte jeg, å kunne putte litt julebakst inn på slektsiden,siden dette var en kombinasjon.

Her er oppskriften:
1 vektdel smør
1 vektdel smult
2 vektdeler sukker
4 vektdeler hvetemel
+ noen mandeldråper (tror ikke de var med i den opprinnelige oppskriften)

Dersom en bruker 200 gr som 1 vektdel, får en ca 60 sandkaker.

Smør og smult skal ikke smeltes, men ta det ut fra kjøleskapet i god tid, så det får romtemperatur.
Putt alt i en stor bolle og bruk fingerne til å smuldre alt godt sammen. Grunnen til det heter Sandkaker er at deigen er sandete og kakene ferdig stekt er også sandete.
Press nå deigen inn i sandkakeformene, så de blir så tynne som mulig.
Stekes ved 200 gr i ca 10 min. til de er gyllene (svak brune)

La de ligge i formene til de er lunkene. Hold formen inne i hånden mens du slår et lite slag i bunnen med en skje, så kaken løsner. Når de er kalde smaker det godt, både med og uten krem oppi og et jordbær på toppen.

:D Ulf S :D

Brukeravatar
Helge Bjerkevoll
Innlegg: 3156
Registrert: 10. desember 2004 kl. 22.15
Sted: REKDAL
Kontakt:

Re: Snart Jul

Legg inn av Helge Bjerkevoll » 9. desember 2015 kl. 20.48

Ja hvorfor ikke. Baking og bakst er jo slikt som går i arv.

Selv så baker jeg ikke, men jeg har en kokebok arvet etter mor, Økonomisk Kokebok 1947. Jeg tar den frem når jeg skal lage enkle sauser og søker gode råd til middagsmaten. Boka er gammel og slitt og har mange flekker som sikkert er avsatt under bruk. Bak i boken har mor som gikk vekk så alt for tidlig skrevet ned noen oppskrifter. Her er jo hennes personlige handskrift bevart og det kan jo også være verdifullt for ettertiden, håper jeg.

En av oppskriftene med handskrift:
Boller
1 1/2 kg mel
1 l melk
2 kopper sukker
1 mork smør
15 øre i gjær
2 egg


Det jeg lurer på er hvor mye gjær en fikk for 15 øre trolig tidlig på 1950-tallet :?: :)

dn20182
Innlegg: 2092
Registrert: 23. mars 2006 kl. 10.28
Sted: FYRESDAL

Re: Snart Jul

Legg inn av dn20182 » 9. desember 2015 kl. 21.37

Dette var moro! Takk for innleggene og oppskriftene. Kanskje 15 øre gjær kan ha vært omtrent en 50-gramspakke?
Venleg helsing Kjetil

dn23027
Innlegg: 4250
Registrert: 7. oktober 2008 kl. 4.10
Sted: MANDAL

Re: Snart Jul

Legg inn av dn23027 » 10. desember 2015 kl. 1.17

Apropos gjæren.. 50 grams pk kostet 28 øre i 1972 ( sirlig notert i gammel skolekjøkkenbok fordi vi skulle regne ut hvor mye vi sparte på å bake selv). Jeg vil tro gjær for 15 øre fra år 1950 må være minst 100 gram, også med tanke på melmengden.

Hyggelig å se at gutta er i full gang med julebaksten her. :D



Mvh
Linda

dn27834
Innlegg: 1658
Registrert: 24. november 2011 kl. 21.45
Sted: ØVRE SURNADAL

Re: Snart Jul

Legg inn av dn27834 » 10. desember 2015 kl. 13.34

Veit alle kor mykje ei mork smør er?
250 gr.

Astrid Ryen
Innlegg: 3770
Registrert: 2. desember 2004 kl. 19.04
Sted: TRONDHEIM

Re: Snart Jul

Legg inn av Astrid Ryen » 10. desember 2015 kl. 14.19

Ei mark er 1/4 kilo eller 250 gram. Da jeg var lita, handlet jeg for mor, og det skulle være ei mark av ditt og datt. Mor sa jeg veide 13 mark eller merker ved fødselen.
Mvh Astrid

Brukeravatar
Leif Bjørn Mathiesen
Innlegg: 2569
Registrert: 12. august 2010 kl. 0.20
Sted: FJERDINGBY

Re: Snart Jul

Legg inn av Leif Bjørn Mathiesen » 10. desember 2015 kl. 21.18

Hver jul "forlanger" familene at vi lager Oldemors medisterkaker.

Oldemors medisterkaker.

1 kg. govkvernet (usped) medisterdeig
ca. 1 liten purre finkvernet.
ca. 50 gr. potetsmel
ca. 1 spiseskjed salt
ca. 1 teskjed govkvernet pepper
ca. 3-5 dl. melk/fløte
ca. 1-2 egg etter behov.

Finkutt purre, gjerne i en kjøkkenmaskin og stek den lett i stekepannen før den blandes i deigen
Elt deigen godt før resten blandes i.

Dette er en deig som oldemor (og jeg) blandet med henden for å "kjenne" riktig fasthet på deigen.
Derfor cirka mål.
Hun sa at alt avhenger i hvor fet deig man får fra slakteren.
Bruk egg hvis deigen er for"tørr"
Prøvestek alltid 1-2 kaker for å kontrollere smak og fasthet.

Vi er ennå så heldig at vi kan bestille grovkvernet medisterdeig hos en lokal slakter.
Vi bestiller alltid 4kg. som gir 60-70 kaker.
(Jeg er elter og min kone steker)

Meget populær julepresang til både barn og barnebarn
Mvh
Leif B.

Brukeravatar
Gry Onarheim Dahlmo
Innlegg: 4736
Registrert: 18. november 2004 kl. 16.52

Re: Snart Jul

Legg inn av Gry Onarheim Dahlmo » 11. desember 2015 kl. 14.48

Takk for en veldig hyggelig tråd :)

Her skal det testes ut gamle oppskrifter!

Tror jeg starter med "Oldemors medisterkaker" (artig med tips om purre) - her ved Mjøsens bredder kaller de medisterkaker for kjøttkaker ;) Men uansett så er det medisterkaker herfra i nystekte varme Gjøviklomper som mine små gjester vil ha når de kommer på besøk fra andre kanter av landet.
Vennlig hilsen Gry

Svar

Gå tilbake til «Generelt»