Etnisitet, samisk - norsk

Moderator: MOD_etniske_minoriteter

Svar
gj05890
Innlegg: 62
Registrert: 27. november 2007 kl. 23.12
Sted: BØSTAD

Etnisitet, samisk - norsk

Legg inn av gj05890 » 20. desember 2007 kl. 9.45

Hvordan defineres det samiske i slektsforskerverden, og når går ei slekt over fra å være samisk til å bli norsk, svensk, eller nord-norsk?

Har dette med beskrivelse av person i kirkebøker å gjøre? Som f.eks. Lappige eller Lapmand, og hvorfor valgte prest/myndighet å bruke denne betegnelsen? Var det ut fra om personene snakket samisk på det tidspunktet, kom fra et samiskspråklig hjem, eller er det andre kriterier som ligger til grunn?

Brukeravatar
Gunnhild Synnøve Engstad
Innlegg: 53
Registrert: 17. august 2005 kl. 0.47
Sted: LAKSELV

Re: Etnisitet, samisk - norsk

Legg inn av Gunnhild Synnøve Engstad » 21. desember 2007 kl. 3.25

Spennende spørsmål du stiller. Etnisitet ja. Vankselig spørsmål også når man antar det er opp mot 40.000 samer i Norge og kun registrert i Samemanntallet 12.500. For å bli registrert i samemanntallet er det to krav. Du skal ha hatt forfedre som har hatt samisk som hjemmespråk og du skal oppfatte degselv som same. Defineringen fører idag til harde diskusjoner i flere hjem. Familier splittes hvor noen søsken erklærer seg som samisk og andre brånekter på det samme. Idag har vi en egenidentifisering av etnisitet. Kan vi skifte etnisitet i hvordan man uttrykker seg og fremstår som over en livsfase? Hvem definerer?

Ivar Bjørklund har i sin bygdebok for Kvænangen, Troms bl.a. fokusert på hvordan samfunnet gikk fra være samisk til norsk på få generasjoner. Han trekker frem enkeltpersoner som i folketellingene på 1800-tallet først defineres som lappisk, senere blanding og tilsist som norsk. Og nettopp 1800-tallet er interessant utfra et etnisk perspektiv. Norge var en ung nasjon som strevde med befeste sine grenser. Norge trengte arbeidskraft utenfra og det var en rivende økonomisk utvikling i landet. I den nasjonsbyggingsprosessen var det viktig at de nomadiserende lappene/samene brukte norske offentlige institusjoner som kirke, skole, helsevesen og identifiserte seg som norsk. Det ble også viktigere registrere etnisitet i offentlige registere utfra militærpolitisk interesse. Fra Finnland var det en stor innvandring som norske myndigheter etterhvert så med bekymring på (den finske fare). Vi har fra tidsepoken også Friis etnografiske kart som definerer etter språkkriteriet. Og på 1800-tallet var Darwins utviklingsteorier for raser vitenskap. Samer ble sett på som en laverestående rase. Raseteoriene kuliminerte i Hitlers utrenskningsprosesser. Idag er slik ideologi ikke stuerent, men det var vitenskap og annerkjent tidligere. Samisk har vært oppfattet som "anneledes", fattigslig, urent, laverestående så ikke rart enkeltpersoner skjulte samiskhet i det offentlige rom og fremstår som tilsynelatende norsk. Spesielt for de grupper av samer som ikke lever av reindrift.

Språk har nok alltid vært et av hovedskillenetegnene når en tenke etnisitet. Offentlige personer kan ha fått pålegg fra Oslo om registrering av etnisitet for kartlegging og i overvåkningsøyemed. Som slektsforsker bygger man på det man finner av kilder og hva som står der. En ting jeg lærte på samiske studier ved UIT er at historie ikke er eksakt, statisk videnskap. Vårt syn på hva har skjedd og hvorfor, påvirkes av dentids og rådende ideologier, politikk, tolkninger m.m.

Med vennlig hilsen
Gunnhild S. Engstad

gj05890
Innlegg: 62
Registrert: 27. november 2007 kl. 23.12
Sted: BØSTAD

Re: Etnisitet, samisk - norsk

Legg inn av gj05890 » 20. januar 2008 kl. 22.13

Takk Gunhild for dine synspunkt. Det kjennes riktig ut.

Så langt oppleves det for meg som at for de flestes tilfelle her i Nord-Norge, vil det etter noen få slektsledd bakover, dukke opp forfedre og -mødre som i det minste har hatt samisk språk som en del av sin hverdag. Det betyr at vi i sinn og skinn er mer eller mindre samiske alle sammen. Som ei sa det fra Pasvik: Ho var norsk, ho var skoltesamisk, ho var finsk og ho var russisk! Alt representert i en person.

Jeg håper gjennom slektsforskninga å finne mere fakta omkring etnisitet også i vårt område, Lofoten. Ved Arran på Drag i Tysfjord har de et forskningsprosjekt på gang om samisk historie i Lofoten. Det er bare synd at så mye spennende historie er fortiet og bevisst holdt skjult for den nord-norske befolkningen gjennom tidene, for å tjene sentralmaktas interesser og fortie og skjule den maktmisbruken og overgrep som skjedde opp gjennom tida. Lærebøkene i grunnskola er ennå i dag svært mangelfulle med hensyn på den nord-norske historie.

Gjennom en økt bevissthet, og selvsagt økt stolthet, omkring vårt kollektive etniske opphav, vil jeg tro at vi vinner kraft og styrke nok til å på en god måte integrere ei nyskrevet historie for hele landsdelen. Det er som med alt annet i hverdagen; det skjulte gjør svak, men hver enkelt må gjennom smerten med å ta inn over seg at alle innlærte dogmer og utsagn ikke var så "sanne". Da blir det forvandlet til styrke.

I så måte syns jeg slektsforskninga er med på å gi et svært viktig bidrag til ny forståelse av lokalhistoria vår.

gj05537
Innlegg: 3
Registrert: 15. september 2007 kl. 23.07
Sted: TRONDHEIM

Re: Etnisitet, samisk - norsk

Legg inn av gj05537 » 28. mars 2008 kl. 0.45

Boka "Nordlands kulturelle mangfold, etniske relasjoner i historisk perspektiv" ble lansert 6 feb i år. Det er bidrag fra 7 forskere som presenterer resultater fra et større forskningsprosjekt rettet mot nordre Nordland. Har ikke lest boka selv, men den har visst fått bra mottakelse. Et tips.
http://www.arran.no/boklansering-6-febr ... 60822.html

Ragnhild Lien

Svar

Gå tilbake til «Samer»