Forlis på Namdalskysten. Hans Nielsen Hauges jekt Haabet, 1

For etterlysn. som ikke kan plasseres på undernivå

Moderator: MOD_Nord-Trøndelag

Svar
Lars Elvrum

Re: Forlis på Namdalskysten. Hans Nielsen Hauges jekt Haabe

Legg inn av Lars Elvrum » 10. april 2007 kl. 12.27

Om forlis på Namdalskysten har det kommet ut bøker og artikler, og det arbeides fortsatt med emnet. Hans Nielsen Hauges jekt Haabet kan ha forlist i Namdalen eller lengre nord i 1803. Vil gjerne ha eventuell informasjon om dette forliset. Hauge skriver selv at Haabet gikk "i grunde", som enten betyr at den gikk på grunn eller gikk til grunne (gikk fullstendig tapt). Man har imidlertid opplyst at lasten ble berget, så det var mest sannsynlig en grunnstøting og ikke snakk om at den gikk ned på åpent hav. I denne sammenheng kan følgende opplyses:

Samme år kjøper Hauge (gjennom Arnt Solem) Sør-Gjeslingan av en lokal handelsmann, som skyldte penger til Sverdrupfamilien (Ulrik Sverdrup skulle kjøpe ut sin bror Jakob på denne tiden). En jekt Haabet dukker omtrent samtidig opp i Trondheim hos denne handelsmannens forbindelse, J C Vogelsang (som også hadde penger til gode hos Namdalskjøpmannen). Den jekta Haabet som Vogelsang eide, skal ligge et sted i Meløy kommune, etter at den senere forliste der.
Noen som ønsker å være med på jektejakt?

gj05890
Innlegg: 62
Registrert: 27. november 2007 kl. 23.12
Sted: BØSTAD

Re: Forlis på Namdalskysten. Hans Nielsen Hauges jekt Haabe

Legg inn av gj05890 » 20. februar 2008 kl. 21.35

Ja, gjerne litt jektejakt.

I Borge i Lofoten hadde handelsmann Bernhard Gotaas ei jekt som het "Haabet". Bernhard sin far, Bonsach Gotaas, drev handel på Støtt i Meløy. Kan det være en forbindelse her? At Bernhard gjennom sin far fikk hand om jekta. Den tok han inn til brygga si i Hagvåg inne i Borg-pollen, der den ble satt på land og langsomt smuldra hen. Bernhard flytta til Hagvåg i 1891 og bodde der til 1913. Så en gang i denne perioden kom ei jekt ved navn "Haabet" hit, hvor den endte sine dager. Bernhard flytta til Mærvoll i Borge i 1862, men jeg kjenner ikke til om han hadde jekta allerede da. Da han flytta tok han imidlertid med seg både brygga og våningshuset sjøveien, så han kunne saktens ha hatt god nytte av ei jekt da.

Det er jo noen år imellom, så kanskje tvilsomt at det er samme skuta, men når han satte skuta på land og lot ho stå, kunne det jo tyde å at ho ikke var helt patent. Bonsach kunne også ha hatt jekta i sitt eie på Støtt i årene imellom og brukt ho i trampfart nordpå?

Vet noen eventuelt mere om denne "Haabet" er jeg takknemlig for info. Hvor stor var forresten jekta du leita etter?

Mvh

Svar

Gå tilbake til «Namdal - ukjent kommune»