Mannslinjeetterkommere fra Langlo og Overå

Moderator: MOD_Møre_og_Romsdal

Svar
Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

Mannslinjeetterkommere fra Langlo og Overå

Legg inn av Anne M. Berge » 26. desember 2014 kl. 18.26

Skiftet på Oksvik

Mange med aner fra Stranda kan føre linjer tilbake til to søskenbarn som er nevnt i et skifte fra 1573 på Oksvik, der St. Peters kyrkje sto.

Skiftet er nevnt i flere debatter bl a på Digitalarkivet, og lå tidligere ute på Grova.no nedtegnet av Arne Solli. Min avskrift derfra er som følger, med forbehold om at jeg kan ha gjengitt noe feil (jeg får ikke sjekket mot originalen nå):

..."skifte och forligelsesmaal" på Oxe kyrkjegard 1. søndag i Treeinigheten 1573.

I 1768 skreiv soknepresten på Stranda, Ebbe Carsten Tønder av eit dokument -"Pergaments bref" - datert første søndag i Trinitatis 1573.

# Svorne lagrettsmenn: Sokneprest i Ørskog prestegjeld: Lars Knutson

# Lensmann (i Dale skipreide?): Knut Olsson Helsem, Stranda

# Mons Bodvarson Hagen, Stranda

# Nils Torsteinson Døving, Valldal. Noverande Norddal kommune.

# Ingebrikt Knutson Engeset, Stranda

# Erik Person Haukeberg, Eid Prestegjeld, Rødven Åtting. Noverande Rauma kommune.

# Søren Håvardson Helset. Helset kan vere fleire stader i Romsdalen, men eit alternativ er Helset i Tresfjord, Vestnes. Noverande Vestnes kommune

# Simen Olsson Otterholm, Voll åtting. Noverande Rauma kommune.


Dato: X. mars 1573

Stad: Oksvik i Stranda

Partar:

Olav Erikson Overå, Stranda og medsysken

Olav Ellingsson Langlo, Stranda og medsysken

Olav Erikson og Olav Ellingson er syskenbarn



Det fins flere teorier som slektskapet til de to søskenbarna, men mest utbredt er at de er sønnesønner av samme mann som kanskje var på Overå.

I Stranda bygdebøker beskrives linja til å gå tilbake til en Erik på Overå. Lokal myte forteller at han var "ridder" - noe som er tilbakevist - men det skal finnes gode argumenter for at Olav Eriksson Overå og Olav Ellingsson Langlo hadde samme farfar.

DNA-metodologi

Jeg har en slektning som er DNA-testet, med en Y67 (analyse av 67 STR-mørkører på Y-kromosomet).

Hans direkte farslinje går tilbake slik:
* Testperson
* Hans far
* Hans farfar
* Hans farfars far (vår felles ane)
* Ole Nilsson Lie f 1765 Stranda FT1801
* Nils Pedersson Ringstad f 1736 Stranda FT1801
* Peder Knutsson Ringstad f 1699 Stranda "Lånagarden"
* Knut Pedersson Langlo f 1654 Stranda MT1701
* Peder Knutson Langlo f 1634 Stranda
* Lensmann Knut Pedersson Langlo f 1586 Stranda Koppskatt 1645
- det fins flere ledd beskrevet i Stranda bygdebøker, som fører mannslinja bak til nevnte Erik på Overå via Elling Olsson Overå fra skiftet over.



Flere tester av etterkommere kan bekrefte eller avkrefte

Om man tar med alle som er nevnt i bygdebøkene for Stranda og Norddal, så har "Erik på Overå" mange linjer med direkte mannslinjeetterkommere som går et godt stykke framover og kanskje helt fram til nålevende i dag.

I teorien skal alle menn som stammer fra samme stamfar ha så godt som identisk Y-kromosom, og derfor treff på en Y-DNA-analyse slik som er gjort for Lie-Ringstad-Langlo-linja.

For å finne ut av om det er hold i teoriene rundt Langlo-Overå slektene og andre antatte slektsskap her vil altså DNA-testing være til god hjelp. Om to etterkommere er testet med tilnærmet likt resultat har vi støttet teorien, har vi tre eller flere kan vi bekrefte linjen.

For full verifikasjon bør vi ha testet mange av linjene i området for å få et grundig helhetsbilde, som både bekrefter sannsynlige linjer og avkrefter andre muligheter.

Dersom flere i linjene blir testet, og det overhodet ikke er match, kan vi i hvert fall avkrefte noen av linjene. En eventuell feil (feil far, NPE eller feil i slektsgranskingen) kan i så fall ligge i et hvilket som helst ledd, og test av flere personer i linjene er nødvendig.

Vårt beste treff på Y-DNA
Det nærmeste treff i Norge er for en som foreløpig har testet 37 markører og har treff med 2 i avvik. Denne analysen blir oppgradert til Y67 så ut i februar får vi vite om det fortsatt er nært treff eller om linjen "skiller lag" lenger bak.

* Testperson
* Hans far
* Hans farfar
* Hans farfars far
* Hans farfars farfar
* Petter Andreas Arnesson Sve f 1787 Stranda
* Arne Knutsson Sve f 1760 Stranda
* Knut Knutsson Kjølås f 1734 Stranda
* Knut Knutsson Langlo f 1703 Stranda
* Knut Salamonsson Langlo f 1667 Stranda
* Salamon Pedersson Langlo f 1634 Stranda
* Peder Samuelsson Langlo f 1594 Stranda

Om det fortsatt er match på 67-nivå åpnes det for enda flere muligheter for hva som kan være korrekt slektslinje her - eller feil i kilder og gransking.

Klarer vi få flere av linjene i området testet?

Det jeg altså lurer på er hjelp til å finne gode kandidater til testing, etterkommere i dag med rett farslinje til linjene som nevnes her, og andre som skal være fra samme linjer. Jeg kan legge inn noen flere senere i tråden her.

Er det andre der ute med rett farslinje tilbake til noen av disse?

Vi i Norgesprosjektet DNA har blant annet en oversikt over sunnmørske linjer som er testet og medlemmer pr i dag, under Møreprosjektet.
Anne M Berge
Moderator: DNA
Les dette før du poster din melding
Admin for Norgesprosjektet DNA

gj24355
Innlegg: 1
Registrert: 28. juli 2015 kl. 15.20
Sted: Fyllingsdalen

Re: Mannslinjeetterkommere fra Langlo og Overå

Legg inn av gj24355 » 28. juli 2015 kl. 16.00

I innlegget over er det vist til eit arveskifte frå 1573 som var publisert på soga.no. Denne nettstaden blei "hacka" og infisert av virus/bakdører, slik at det var umogeleg å gjenskape nettstaden slik den var. Kvart enkelt www-dokument må derfor gjenskapast manuelt, og dette er tidkrevande.

Eg har no lagt ut to nye versjonar av www-dokument som tidlegare var publisert på soga.no.

* Ein gjennomgang av arveskiftet frå 1573. Transkripsjonen er ny og basert direkte på Tønders avskrift frå 1768. Det blir sannsynleggjort at jordegodset i arveskiftet også omfattar gardane Opshaug og Ødegård i Stranda.

http://soga.no/?page_id=66

* Ein artikkel som kategorisk avviser at Riddar Erik Olavsson Overå kan ha eksistert. Fleire relevante kjelder er gjennomgått for å leite etter riddaren. Lokalhistorisk litteratur er nytta for å finne grunnlaget og opphavspersonane bak konstruksjonane

http://soga.no/?page_id=52


Dersom ein ønskjer å få klarlagt ættelinjene på Langlo, Opsvik og Overå kring 1600 er bygdebøkene for Stranda absolutt ikkje det beste utgangspunktet. Det finst ei rekkje relevante dokument i perioden 1603-1687, men som i liten grad er studert eller transkribert.
Den som vil fordjupe seg i dette kan ta til med saksvedlegga for saka mellom Ibe Rafnsberg og brukarane på Overå ang. bygselretten til Overå. Saka var oppe på tinget på Langlo i 6.11.1711 og ei rekkje dokument frå perioden 1603-1690 blei ført inn i tingboka. (Folio 19-28, ca. 20 sider).

Saksvedlegga:

http://arkivverket.no/URN:rg_read/31102 ... ium&mode=0
Sunnmøre sorenskriveri, Tingbok , 1711-1720

Tingforhandlingane 6.11.1711:

http://arkivverket.no/URN:rg_read/31105/119/
Sunnmøre sorenskriveri, Tingbok , 1709-1712,


Kom gjerne med tilbakemeldingar
Arne Solli

Svar

Gå tilbake til «Stranda»