Slik tar du vare på gamle bilder

Sørg for gi dine gamle bilder et varig liv ved å digitalisere dem.

Foto: Roman Kraft/StockSnap

Skanneren er mest pålitelig, kameraet kan ta alt

Når du skal digitalisere bilder har du to alternativer. Du kan enten bruke skanner eller du kan bruke et kamera. Hva du velger avhenger av materialet du skal digitalisere.

Fordelen med en skanner er at den har få feilkilder og er enkel å bruke. Men husk at materialet må kunne legges helt flatt for å kunne skannes. Den kan også ha noen vanskeligheter med å skanne refleksive bilder.

Et kamera kan digitalisere alt. Samtidig kan resultatet avhenge av lys, innstillinger på kamera og fotoferdigheter. For å sikre et best mulig resultat kan man vurdere å investere i en god linse og blitz.

Enkel metode for å digitalisere gamle negativer og lysbilder

Mange har gamle negativer liggende. Disse kan du også digitalisere med skanner og kamera.

Om du skal skanne kan du legge en glassplate over negativene hvis de har krøllet seg. Velg høy dpi på skannerens innstillinger. Gjerne mellom 3000 og 4000 dpi.

Skal du bruke kamera er den enkleste metoden å ta hvitt pleksiglass og legge negativet på dette. Deretter setter du det opp mot vinduet også tar bilde av det. Bruk en linse du kan gå nærme med og sørg for at denne er parallell med negativet.

Du kan bruke samme metode med gamle lysbilder. Husk å ha den blanke siden opp når du tar bilde, og den blanke siden ned når du skanner.

Samle bildene dine i et program

Når du har digitalisert bildene er det lurt å bruke et fotoprogram å arkivere dem i. Det er ulike preferanser for hvilke program man foretrekker for å gjøre det i, men to eksempler på program man kan bruke er iPhoto og Picasa.

(Kilde: Slik tar du vare på dine gamle bilder/Slekt og Data 3/2016)

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad