Slik lager du et slektsstevne

Slektsstevne er noe mange av oss kommer til å delta på i løpet av livet. Om du ikke har vært på det før, hva med å ta initiativ til å arrangere et selv? Her er noen tips til ting det er lurt å tenke på før du setter i gang.

Foto: Ukjent/Oslo Museum

Hvem skal arrangere slektsstevnet?

Sett ned en arrangementskomité der dere fordeler ansvaret. Ofte kan det være lurt å gi hver person ansvaret for sitt eget område. En tar ansvaret for all organisering med mat, en organiserer overnatting og en annen har ansvaret for leie av lokale og så videre. Tilpass arrangementskomitéen etter hvor mange som kommer.

Noe av det første man bør gjøre er å sette av en dato, gjerne et års tid i forveien. Da har man god tid til planlegging, og sikrer seg at flest mulig kan komme. Bruk gjerne sommeren og slektsbesøk da til å lufte idéen om et slektsstevne.

Hvem skal inviteres?

Dette er en annen avgjørelse dere bør ta tidlig. Et godt utgangspunkt er å invitere alle i slekta fra og med barn (om disse fremdeles lever) til og med oldebarn eller tippoldebarn. Det er ganske stor forskjell i antall gjester mellom de to alternativene, og hvor mye plass du har til rådighet avgjør dermed hvilket du skal velge. Man kan også gjøre andre vrier, for eksempel å bare invitere barnebarn, oldebarn eller tippoldebarn.

Om du har slektninger fra andre land som ønsker å komme, kan det kanskje være lurt å velge et alternativ der flest mulig kommer når de først tar turen.

Hvordan sende ut invitasjon?

Det er mange måter man kan invitere til slektsstevne. Det sies at rundt 93 prosent av Norges befolkning er på Facebook, og nettopp dette mediet er veldig nyttig om du skal arrangere et treff. Det første du kan gjøre er å opprette en gruppe for de som vil bli invitert til slektsstevnet. Denne kan du senere gjøre lukket. Da kan du invitere de du har på vennelisten din, og be disse invitere gjestene de kjenner. Slik blir gruppen større. Her kan du også dele bilder når stevnet er over, og ellers holde kontakten.

Etter hvert som du har klar en dato og mer informasjon om stevnet, kan du lage et arrangement og invitere alle i gruppa. Også dette kan gjøres lukket for spesielt inviterte. Da er det enklere å få en oversikt over hvem som kommer.

Du kan selvsagt også bruke både brev, e-post og lignende, men det vil kreve litt mer jobb av deg om du ikke har personinformasjon på alle du skal invitere på forhånd.

Hvor skal slektsstevnet holdes?

Veldig mange steder i Norge har et samfunnshus som dere kan leie. Om dere blir for mange til en slik type lokale kan dere sjekke om det finnes en større idrettshall man kan leie. Eller dere kan leie et stort partytelt og treffes utendørs, om stevner skal arrangeres et sted med fine somre. Dere kan også vurdere å ha hele treffet på et hotell. Uansett hvilket lokale man velger, er catering et godt alternativ. Det sikrer arrangementskomiteen litt lavere skuldre.

Men ha i bakhodet at målet med et slektsstevne er at flest mulig skal kunne komme. Sørg derfor for å planlegge mat, lokale og andre kostnader i forhold til de som kommer. Dette er kanskje spesielt viktig om man har mye slekt som bor langt borte. Om man må bruker masse penger på transport, er det ikke sikkert man vil komme om det kommer store kostnader til kost og losji på toppen av det hele.

Hvor skal folk sove?

Den første tanken til mange vil nok være at deltakerne tar inn på hotell. Men om det er mange av deltakerne som bor på stedet, kan det være aktuelt at disse åpner hjemmet sitt for overnattingsgjester. For målet med et slektsstevne er jo tross alt å bli bedre kjent med hverandre.

Hva om det er konflikter i familien?

I noen familier er det høyt konfliktnivå, med parter som ikke snakker med hverandre og lignende. Om du vet at dette er tilfelle i din familie, er den beste løsningen i de fleste tilfeller å likevel invitere alle. Da holder du deg nøytral og lar alle selv bestemme om de ønsker å komme eller ikke.

Skal det være noe program?

Selv om det sosiale kanskje er det viktigste, kan det være lurt å putte inn noen form for program på stevnet. Kanskje noen av de eldste i slekta kan fortelle noe fra sin barndom og oppvekst? Eller kanskje man kan få til en omvisning på stedet der slekten har sitt utspring, om dette er mulig. Det går også an å holde en liten presentasjon om slekta og hvordan den henger sammen.

Nyttige ting å ta med på slektsstevne

Et slektsstevne er en gylden anledning til å finne ut mer informasjon om slekta. Hva med å ta med en notatblokk eller datamaskin for å skrive ned det som blir sagt? Det kan være lett å glemme i etterkant. Du kan også ta med en ekstern opptaker eller ta et opptak av det som blir sagt med mobiltelefonen din.

Har du gamle album eller bilder der det er ukjente personer som er avbildet? Hva med å ta de med på slektsstevne og høre om noen andre vet hvem det er? Det kan du også gjøre med gamle brev, om du er usikker på hvem avsenderen er.

Du kan også vurdere å få trykket opp en slektsbok om familien, om budsjettet tillater dette. Les mer om hvordan du lager slektsbøker på denne siden.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad