Så lett finner du oldemor på nett!

Å finne forfedre på Internett trenger ikke være vanskelig. Vi viser deg hvordan du enkelt kan finne oldemor med noen få tastetrykk.

Foto: Håkon Prestkværn/Domkirkeodden

Digitalarkivet er veien inn i slektsforskning 

Som ny slektsforsker vil du fort bli kjent med Digitalarkivet. Her ligger alle digitaliserte kilder fra Arkivverket, altså den offentlige myndigheten som har ansvar for alt arkivmateriale i Norge.

Inne på Digitalarkivet kan du søke på tvers av kildene, for å finne all informasjonen som finnes en person der.

Oldemoren i dette eksempelet velger vi å kalle Nanna Karlsen. Når vi søker er det flere ting å huske på og ta hensyn til.

Husk at folk kan ha flere etternavn

Den viktigste tingen du må ha i bakhodet er hvilket etternavn du skal bruke når du søker etter en person.

Fra 1800-tallet ble det vanlig at kvinner tok mannens navn når de giftet seg og fra 1923 ble dette påbudt. Fra 1923 ble det også påbudt å ha et fast etternavn. Før dette kunne folk stå oppført med flere typer etternavn i ulike registre.

Det kan derfor være lurt å søke på flere ulike kombinasjoner av navn, om vi tror personen kan ha «operert» med flere navn.

Søk etter personen du leter etter

Du kan søke i Digitalarkivet direkte fra forsiden. Men om personen har et vanlig navn er det lurt å søke med flere detaljer for å ikke få en overveldende lang liste med treff.

Dette kan du gjøre ved å trykke Avansert personsøk.

Skjermbilde fra Digitalarkivet

Fyll inn detaljene du har om oldemor

Detaljene vi vet om vår fiktive oldemor er at hun bodde i Tromsø og ble født en gang mellom 1895 og 1900. Vi fyller derfor denne informasjonen inn i søkeskjemaet.

Skjermbilde - Digitalarkivet

Trykk på søk

Når vi trykker på søk får vi opp et resultat. Merk at det er viktig å sjekke alle opplysningene du finner mot andre kilder, for å være sikkert på at du har funnet rett oldemor.

Skjermbilde - Digitalarkivet

Hvor bodde Nanna og hvem bodde hun sammen med?

Trykker du på navnet til Nanna i resultatsiden kommer du til folketellingen fra 1900. Her kan se hvor hun bodde i 1900 og hvem hun bodde sammen med.

Skjermbilde fra Digitalarkivet

Søk etter Nanna hos Nasjonalbiblioteket

En annen kilde som er både morsom og enkel å lete i er Nasjonalbiblioteket. Her finner vi millioner av bøker, aviser, tv-opptak og radioinnslag.

Vi prøver å søke etter «Nanna Karlsen» direkte fra forsiden. Husk å ha «klammer» foran og bak for å ikke få alle resultat med ordene Nanna og Karlsen i seg. Det blir fort mange personer.

Trykk deg inn på resultatene

Vi får opp 13 treff på dette navnet. 5 aviser, 4 bøker og 4 tidsskrifter.

Du kan trykke deg inn på de enkelte resultatene for å undersøke om det er «vår» Nanna som er nevnt her.

Skjermbilde NB

Da ser vi fort at det nok trolig ikke er rett «Nanna Karlsen» som er omtalt her. Hun kan ha flyttet fra Tromsø til Hvaler, men det er mer usikkert at hun har byttet navn til Hanna i samme slengen. Søket må derfor gå videre.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad