Kongsberg kommunes kulturpris 2020 går til Turid Langaas Jensen og Hermod Skogen for deres arbeid med grendeboka for Bævergrenda.

Turid Langaas Jensen og Hermod Skogen er vinnerne av Kongsberg kommunes kulturpris 2020. Juryens begrunnelse er blant annet at de to har gjort et grundig, godt og omfattende arbeid med grendeboka – utført i det stille. Boken er fortellingen om alle plassene i Bævergrenda og menneskene som har bodd der gjennom tidene.

Grendebok for Bævergrenda

Bævergrenda har fått sin komplette bok om folk og bosetting gjennom 300 år. Forfatterne er Turid Langaas Jensen (77) og Hermod Skogen (85).

For Hermod Skogen begynte det med slektsforskning. Han er født og oppvokst i Bævergrenda, men bor nå i Kongsberg. Turid Langaas Jensen har bodd i Bævergrenda i en årrekke, og har også hatt slektsforskning som interesse i mange år. Begge to har vært aktive i Slekt og Data Kongsberg i en årrekke, og Hermod var lokallagets første leder.

Forfatterne skriver konsekvent Bævergrenda med æ, for det var slik det ble skrevet tidligere. Men i dag skriver de fleste Bevergrenda med e.

Dette er en svært grundig bok som går i dybden. Boken er fortellingen om alle plassene i Bævergrenda og menneskene som har bodd der gjennom tidene. Folk i bygda har bidratt med en rekke fotografier.

Turid har brukt mange skriftlige kilder for å finne opplysninger, blant annet kirkebøker, skifteprotokoller, rettsprotokoller og Sølvverksmanntallet, og har lagt ned flere årsverk i arbeidstimer med å registrere innbyggere i Bævergrenda. Hermod har jobbet mest med muntlige kilder, og har redigert og skrevet ut et betydelig antall intervjuer av eldre beboere i kommunen. 

Boken er utgitt av Kongsberg Byhistorielag, som også har finansiert utgivelsen av boken.

Kongsberg kommunes kulturpris ble første gang utdelt i 1984.

Hermod og Turid kulturpris 2020

Hermod Skogen og Turid Langaas Jensen

Foto: Mona Sandviken (Laagendalsposten)

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad

Annonse:

banner ad