I Romanifolkets fotspor og kildene

Kom og hør Kai-Samuel Vigardt, kjent fra TV-programmet "Ukjent arving" , fortelle historien til romanifolket/taterne, beskrive noen viktige kilder i jakten på reisende slekt, og enkeltfortellinger om folkets egen kamp om å overlever. 

Romanifolk 1901. Fra Store norske leksikon

I Romanifolkets fotspor og kildene

Litteratursalen, Stormen bibliotek
Torsdag 7. november kl.18.30
Kai-Samuel Vigardt

Kai-Samuel Vigardt har i flere år forsket fram informasjon og arvinger for TV-programmet "Ukjent arving". Gjennom grundig arbeid har den erfarne slektsforskeren imponert hele landet med sine kunnskaper og funn.

Kai- Samuel Vigardt - ukjent arving

Kai-Samuel Vigardt hos Arkiv i Nordland 2022

Kai-Samuel er en del av romanifolket og vokste opp med besteforeldre som elsket å fortelle historier. Moren drev med slektsforskning på egen slekt, og hjalp mange av sitt folk med familiegjenforening.

Kai-Samuel Vigardt har holdt på med slektsforskning og arkivstudier i over 20 år, særlig har han arbeidet med den nasjonale minoriteten Romanifolket/Taterne - kalt reisende. 

Romanifolket

Det omreisende romanifolket er en minoritet som har måttet tåle mye urett gjennom historien. Familier ble ødelagt og barn ble skilt fra foreldrene sine. Morens store interesse for slektsforskning sådde en spire – for dette ville også Kai-Samuel drive med.

De reisende har en 500 år lang historie i Norge. Fra midten av 1800-tallet og opp mot slutten av 1980-tallet førte norske myndigheter en hardhendt assimileringspolitikk mot folkegruppen, omtrent 1/3 av alle barna ble tatt fra foreldrene, familier ble satt på arbeidsleir og tvangsbosatt rundt omkring i store deler av landet. På tross av all motstanden fra myndighetenes side lever den lille minoritetsgruppen fortsatt midt i blant oss i det norske samfunnet. Dessverre har mange valgt å holde sin identitet som reisende skjult, samfunnet har gjort for mye urett til at mange ønsker å stå frem.

Foredragsholderen vil ta oss gjennom en kortfattet del av historien til romanifolket/taterne, beskrive noen viktige kilder i jakten på reisende slekt, og enkeltfortellinger om folkets egen kamp om å overlever. 

Velkommen

Møtet er gratis og alle interesserte er velkommen!

Strømming

Foredraget blir strømmet. Det kan følges direkte og ses i ettertid. Du finner det her: I Romanifolkets fotspor og kildene

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad

Annonse:

banner ad