Hold ut vi kommer snart - Sørøya 1940-1945

Krigen i Finnmark er temaet på oktobermøtet.

Tonny Askeland ved hula i Lille-Mollvika - foto Birger Jan Johansen

Hold ut vi kommer snart

Medlemsmøte på Stormen bibliotek
Torsdag 7. oktober kl.19.00
Britt Sonja Olaussen

Foredraget tar utgangspunkt i boka Britt Sonja Olaussen har skrevet om livet i Finnmark under 2. verdenskrig.

Ragnhild Svanberg har omtalt boka slik:

Britt Sonja Olaussen ga i år ut boka "Hold ut, vi kommer snart". Tittelen henspeiler på løftene finnmarkene fikk fra London under krigen etter at den røde hær hadde frigjort Øst-Finnmark, da tyskerne brukte den brente jords taktikk.

I Finnmark oppfattet folkene det slik at det bare var snakk om å gjemme seg noen uker i fjellhuler eller gammer før hjelpen kom. Det skulle de vel klare. De fikk erfare noe annet. Tiden i skjul ble hard, lang, dramatisk og vanskelig.

Britt forteller om livet til folkene både før og under krigen, stort sett sett med øynene til tretten tidsvitner, de fleste fra Sørøya utenfor Hammerfest i Vest-Finnmark. Hun forteller om de harde kampene ved Narvik, slik finnmarkingene som deltok opplevde dem. Livet under tysk okkupasjon var skjellsettende.  Tilslutt skriver hun medrivende om den dramatiske evakueringen og hvordan de evakuerte ble mottatt på godt og vondt.

Språket er meget godt og lettlest, og Britt fortaper seg ikke i spekulasjoner og hypoteser, men holder seg til de faktiske forhold som er mer enn spennende nok.

Boken er rikt illustrert med bilder, både fra krigen og fra steder der de forskjellige hendelsene fant sted. Arbeidet med bildene er det Birger-Jan Johansen som står bak. Han har også tatt mange av bildene fra nyere tid selv. Boken var så spennende at jeg slukte den i løpet av en kveld.

Møtet er gratis og alle interesserte er velkommen!

Smittevern
Vi vil ha  smitteregime i tråd med kommunens og bibliotekets retningslinjer. Det blir derfor bare anledning til et publikum på 30 personer. 

 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad