Historien om Skagen gård

Livet på Straumøya på 50- og 60-tallet, med fokus på Skagen gård, ble spennende og varmt formidlet på medlemsmøtet 3. november 2021.

Kjell Helge Mor, Per Erik Pettersen, Oskar Johansen - Slekt og Data Salten

Skagen gård på Straumøya og livet på bygda på 50- og 60-tallet

Kjell Helge Moe vokste opp på gamlehjemmet i Skagen, hvor foreldrene hans var bestyrerpar. Faren Dagfinn Moe drev gårdsbruket og mora Haldis bestyrte gamlehjemmet. Det ble en oppvekst langt fra byens liv, i nær kontakt med jordbruk og fiske, de gamle beboerne, samt unger og skolekameratene fra de andre delene av Straumøya og bygdene rundt Saltstraumen.

Han fortalte om gården Skagen som ble fattighus i 1907, og gamlehjem i 1932. Ansatte og pasienter var som en storfamilie, Kjell Helge og hans søsken hadde mange «bonusbesteforeldre. Vi fikk høre om boforhold, gårdsarbeid, hest, okse, bygninger, uthus, likhus, jenteloftet og mye mer.

Jul, 17.mai, og skolesystem ble også levende beskrevet og det ble vist fine bilder fra perioden.

Per Erik Pettersen bodde også der, som sønn til fjøsrøkteren. Han fikk et spesielt godt forhold til drengen Oskar, som var «bortsatt» til Skagen gård, men fikk et rikt og interessant liv blant folk og fe. Per Erik har mange gode minner og historier om en spennende person.

Historien om Oskar gjorde inntrykk. Oskar hadde tuberkulose og ble operert i halsen i ung alder, noe som gjorde det vanskelig å snakke. Han fikk feilaktig diagnosen «åndsvak», og arbeidet for kost og losji på Skagen fattighjem.

Streaming

Begge foredragene kan ses og høres her: Skagen gård og drengen Oskar.

 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad