Flott lokalhistorie fra øya Tenna

På medlemsmøtet 2. mars 2023 fortalte Gerd Karin Lysholm om Tenna og Tennas beboere, om gårder, husmannsplasser og mange småhistorier.

Gerd Karin Lysholm i Stormen bibliotek 2. mars 2023 - foto Anne Grete Mensen

Slekt på øya Tenna på Helgeland

Gerd Karin Lysholm skrev boka Tenna, Gnr.3 i Herøy - og de som bodde her i 1997, og den ble utgitt av Herøy historielag. Den tar for seg øyas historie, med temaene moral, dødelighet, klasseforskjeller, nødsår, båter,  fiske og skolevesen, pluss noen småhistorier om hulder og overtroiske hendelser. Boka omtaler alle eiere før og etter 1800, og har en imponerende oversikt over gårder, husmannsplasser og ikke minst personene med slektsopplysninger.

Boka finnes skannet på Nb.no, du finner den her: Tenna, Gnr.3 i Herøy - og de som bodde her

Gerd Karin  presenterte innhold fra den innholdsrike boka med illustrerende bilder.  Hun fortalte om øya og dens beboere, om gårder og husmannsplasser, krydret med historier og karakteristikker av personligheter.

Vi fikk høre om skipper Christopher Nielsen som var eier og bruker av nesten hele Tenna i 1647. Han eide også Skjeggesnes og deler av Hellesvik i Alstahaug. Fortsatt er noen av hans etterkommere bosatt på Tenna. 

Strømming

Foredraget ble strømmet. Du kan se og høre det  her: Slekt på øya Tenna på Helgeland. Det starter 34 minutter ut i opptaket.

 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad