Boka "Hold ut, vi kommer snart", presentert på medlemsmøtet

Britt Sonja Olaussens geleidet oss gjennom boka hun har skrevet om finnmarkingenes tøffe utfordringer under 2. verdenskrig. De som ikke var til stede på medlemsmøte 7. oktober kan se opptak av foredraget.

Britt Sonja Olaussen i Stormen bibliotek. Foto Anne Grete Mensen

Hold ut, vi kommer snart - Sørøya 1940-1945

Foredraget på medlemsmøte 7. oktober tok utgangspunkt i boka Britt Sonja Olaussen har skrevet om livet i Finnmark under 2. verdenskrig.

Publikum

Dette var det første åpne møte etter gjenåpningen, uten antallsbegrensning og "meteren". 72 personer møtte opp, mens 11 fulgte foredraget hjemme via streamingen.

Britt Sonja Olaussen og boka Hold ut, vi kommer snart  7. okt. 2021

Endelig full Litteratursal igjen!

Boka

Forfatteren geleidet oss gjennom bokas mange interessante fortellinger. Boktittelen henspeiler på løftene finnmarkene fikk fra London, fra både konge og statsminister, høsten 1944 etter at den røde hær hadde frigjort Øst-Finnmark, da tyskerne brukte den brente jords taktikk. 

Vi fikk høre om grensevakt med Altabataljonen under vinterkrigen i Finnland i 1939, og tøffe forhold for soldatene, om dramatiske hendelser som soldater fra Finnmark opplevde under kampene ved Narvik i 1940 med snø og gjørme, matmangel og dårlig med søvn, om tyskerne som kom til Finnmark og etablerte seg på Sørøya og om evakueringsstiden høsten 1944 med mange dramatiske hendelser. Britt Sonja Olaussens familie på Sørøya var stekt berørt. I  januar 1945 var hun knapt seks måneder gammel. Hun med da 32 personer seilte med fiskeskøyta Ståltind mot det frigjorte Vardø med slokte lanterner, en 20 timers lang ferd i hard sjø, og med trussel om dødsstraff hvis de ble oppdaget.

Se Viggo Eides omtale av boka. Første opplag av boka er utsolgt, 18 av møtedeltagerne bestilte bok på møtet.

Streaming
Foredraget ble streamet, du kan se det her: Hold ut, vi kommer snart

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad