Bli med til USA høsten 2019

Slekt og Data inviterer til vår femte medlemstur til USA. Turen starter i Seattle i staten Washington 19. september og vi flyr hjem fra Minneapolis i Minnesota 2. oktober.

Foto: Domkirkeodden

Bli med på vår populære medlemstur til USA!

Denne gangen starter vi i Seattle i staten Washington og avslutter i Minneapolis i Minnesota. Reisen i USA vil skje med buss og det er våre erfarne reiseledere Jonny Lyngstad fra Slekt og Data Møre og Romsdal og Inger-Torill Kirkeby fra Escape Travel som blir med på turen denne gangen også. 

Vi ser fram til nye møter med norsk-amerikanere og faglig innhold for slektsforskere, enten vi er erfarne eller nybegynnere innenfor dette området. Vi skal høre om utvandrernes liv og lære om hvordan dagens norsk-amerikanerne jobber for å ta vare på den norske kulturarven og sine norske røtter.

Samtidig skal vi selvfølgelig være turister! Vi får god tid i vakre Seattle, vi skal kjøre gjennom Yellowstone nasjonalpark, lære om et av de største slagene mellom indianere og amerikanere i Little Bighorn, være med på Norsk Høstfest i Minot, og besøke Roslyn og Sisseton som Edvard Hoem skriver om i sine utvandrerromaner. Her blir det noe for enhver smak.

Meld deg på: 

Meld deg på via denne lenken her!

Velkommen med på tur!

Priser, bestilling og kontaktperson

Det åpnes for påmelding i begynnelsen av februar, men her kan dere lese programmet. Det kreves et minimumsantall for at turen blir gjennomført og maks 40 personer totalt. Så her vil førstemann til mølla-prinsippet gjelde. 

Pris som betinger 30 betalende deltakere: NOK 28 890 per person i dobbeltrom. EnkeltromstilleggNOK 9900.

Kontaktperson er Inger-Torill Kirkeby fra Escape Travel. Eventuelle spørsmål kan sendes til Inger Toril: itkirkeby@itkirkeby.com.  Bestillingen vil gå via Escape og påmeldingen åpner i februar. Da vil dere finne all nødvendig informasjon / betingelser for påmelding. Alle hotellene er reservert og hotell-oversikt vil også være inkludert i dette programmet.

Program

Dag 1: Torsdag 19.september: Norge – Seattle WA

Vi reiser fra Oslo med KLM torsdag morgen, og etter en mellomlanding i Amsterdam ankommer vi Seattle på ettermiddagen lokal tid.

Seattle ligger vakkert til med fjorden Puget Sound i vest og med snødekte fjelltopper i øst. Etter en lang dag ønsker nok de fleste en tidlig kveld, men reiselederne blir selvfølgelig med ut og spiser middag med dem som ønsker en matbit.

Dag 2 og Dag 3 : Fredag 20. og lørdag 21.september: Seattle-området.

Detaljprogrammet for disse to dagene er ikke klart ennå, men vi skal besøke de «norske» områdene Ballard og Poulsbo. Vi besøker Nordic Museum (tidligere Nordic Heritage Museum) som flyttet inn i nye lokaler i mai 2018.

Flere detaljer om programmet i Seattle kommer så snart avtaler er gjort.

Dag 4: Søndag 22.september: Seattle WA to Spokane WA

Før vi begynner reisen østover, besøker vi Chihuly Glass and Garden og Space Needle, to av Seattles mest besøkte turistattraksjoner. Dale Chihuly er en av vår tids mest kjente glasskunstnere, og han jobber i store og fargerike formater. Hans utstillinger samler tusener verden over. Space Needle er et kjent landemerke og heisen tar oss 158 m opp til utsiktsplattformen. Når vi beveger oss ut på verdens første og eneste roterende glassgulv, legger vi så absolutt byen under oss.

Så setter vi kursen østover og krysser Kaskadefjellene på vei mot Spokane der vi skal overnatte.

Dag 5: Mandag 23.september: Spokane WA – Helena MT

Vi krysser grensen til Montana og fortsetter til delstatshovedstaden Helena. Her ser vi blant annet den staselige kongressbygningen (Capitol) fra 1902 før vi besøker Montana Historical Society som presenterer seg som «vaktmestere» for Montanas historie. Herunder hører også historien om norske innvandrere.

Dag 6: Tirsdag 24.september: Helena MT – Great Falls - Billings MT

Vi tar en avstikker nordover til Great Falls og besøker Great Falls Genealogy Society Library. Her møter vi folk som har arbeidet mye med norsk innvandring til dette området.

Etter besøket i Great Falls, fortsetter vi til Billings der vi skal bo tre netter.

Dag 7 og Dag 8: Onsdag 25. og torsdag 26.september: Billings og Big Timber, Yellowstone Nasjonalpark og parken til minne om slaget ved Little Bighorn.

Disse to dagene får vi det travelt både med sightseeing og med å møte norsk-amerikanere. Mange nordmenn slo seg ned her som farmere, skogsarbeidere eller jernbanearbeidere, og her holdes den norske arven ved like.

Yellowstone National Park er kjent for Old Faithful, geysiren som har utbrudd nesten en gang i timen, varme kilder og store flokker med bison. Yellowstone byr på store naturopplevelser og mange «Kodak-øyeblikk»!

Slaget ved Little Bighorn i juni 1876 var et av de mest avgjørende slagene mellom indianere og den amerikanske hær. Oberstløytnant George A Custer undervurderte fullstendig indianernes styrke. Custers 7.kavaleri på ca. 300 mann hadde ingen sjans mot flere tusen sioux-, cheyenne- og arapaho-indianere under ledelse av blant andre Crazy Horse og Sitting Bull. Custers kavaleri ble fullstendig tilintetgjort. I dag er slagmarken et nasjonal-monument som hedrer de falne på begge sider.

Dag 9: Fredag 27.september: Billings MT – Minot ND

Vi fortsetter østover, først et stykke langs Interstate 94. Dette er turens lengste kjøre-etappe, men det er mye å se underveis, og milene legges raskt bak oss i god buss på gode veier. Dette er dagen for gode historier og litt underholdning….

Dag 10: Lørdag 28.september: Minot ND

Så er vi i Minot og vi skal bruke dagen på Norsk Høstfest, Nord-Amerikas største skandinaviske festival. Høstfesten samler titusener av besøkende hvert år og her treffer vi norsk-amerikanere med aner fra hele Norge. Her er det høy lusekoftefaktor og enormt salg av norsk kunsthåndverk, lefser, kjøttkaker og lutefisk. Vi er bare en av mange grupper som kommer fra Norge for å være med på denne massemønstringen av skandinavisk kultur og underholdning.

Dag 11: Søndag 29.september: Minot ND – Grand Forks ND

Så fortsetter vi turen østover gjennom periodevis grisgrendte strøk. Vi kjører blant annet gjennom Denbigh og stanser ved Norway Lutheran Church der Sondre Norheim (1825 -1897) ligger begravet. Under Høstfesten legges det hvert år ned en krans på Sondre Norheims grav.

Dagen avsluttes i Grand Forks, et annet senter for norsk innvandring. Her ligger University of North Dakota som blant annet tilbyr undervisning i norsk.

Programmet i Grand Forks er ikke klart ennå.

Dag 12 Mandag 30.september: Grand Forks ND – Roslyn SD – Watertown SD

Vi setter kursen sørover og passerer Fargo på vei mot Sisseton og Roslyn. Sisseton og Roslyn er blitt kjent gjennom Edvard Hoems 4-binds romanserie om familien som utvandret til Amerika. Flere av disse slo seg ned i Roslyn-området. Vi besøker blant annet en av kirkegårdene her.

Vi besøker også det vakre viktorianske Stavig House i Sisseton. Her finnes kopier av brevene som ble skrevet mellom Lars Stavig som utvandret fra Romsdal til Amerika, og broren Knut som ble igjen hjemme. Brevene som ble skrevet i perioden 1880 – 1938 er en interessant og viktig skildring av livet slik det artet seg for utvandrerne og av livet slik det var hjemme i Norge på den tiden.

Vi overnatter i Watertown litt lenger sør.

Dag 13: Tirsdag 1.oktober: Watertown SD – Willmar MN

Under det store Sioux-opprøret i 1862 mistet mange nybyggere, også nordmenn, livet. Familien Rosseland som hadde utvandret fra Hardanger i 1857 og hadde bosatt seg ved

Solomon-sjøen i nærheten av Willmar, var blant dem som ble angrepet. Lars Rosseland og en av sønnene ble drept, en annen sønn hardt skadet og to døtre tatt til fange av indianerne. Guri Endreson Rosseland klarte å gjemme seg med en annen liten datter og overlevde angrepet. Hun holdt seg skjult i flere dager før hun senere fant at den skadede sønnen hadde overlevd og de to døtrene hadde klart å rømme. Guri flyttet etter hvert hjem igjen. Hun beskrev den traumatiske opplevelsen i svært nøkterne ordelag i brev til familien hjemme i Norge, men hennes historie blir fremdeles fortalt igjen og igjen. Vi besøker gravstedet til denne tapre kvinnen, «Minnesostas heltinne». Guri døde i 1881 og ligger begravet ved Vikør Lutheran Church ved Solomon-sjøen.

Dag 14: Onsdag 2.oktober: Willmar MN – Norge

Vi setter kursen mot Minneapolis og litt by-sightseeing før vi reiser til flyplassen og starter på hjemturen sent på ettermiddagen.

Dag 15: Torsdag 3.oktober: Hjemme!

Og så er vi hjemme igjen etter en tur med forhåpentligvis mange gode minner både fra møter med norsk-amerikanere, turistattraksjoner og med ny kunnskap om amerikanske kilder som kan brukes til videre slektsforskning.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad